Kara delikler doğal bir zaman makinesi gibi çalışabilir mi? Onlar sayesinde zamanda yolculuk yapabilir miyiz?
Kara delikler hem geçmişe hem de geleceğe yolculuk sağlayan doğal zaman makineleri oluştursa da onlar sayesinde dinozorları ziyaret etmeyi beklemeyin. Şu anda bizi bir kara deliğin yakınına götürebilecek bir uzay aracı yok. Ancak bu küçük ayrıntıyı bir kenara bıraksak bile, bir kara deliği kullanarak geçmişe yolculuk yapmaya kalkışmak yapacağınız son şey olabilir.
Bir kara delik, tipik olarak ölmekte olan bir yıldız kendi içine çöktüğünde oluşan son derece büyük bir nesnedir. Gezegenler ve yıldızlar gibi, kara deliklerin de etraflarında çekim alanları vardır. Yerçekimi alanı, bizi Dünya üzerinde tutan ve Dünya’nın Güneş etrafında dönmesini sağlayan kuvvettir. Genel olarak, bir nesnenin kütlesi ne kadar büyükse, çekim alanı o kadar güçlüdür.
Dünyanın yerçekimi alanı, uzaya gitmeyi son derece zorlaştırıyor.Dünya’nın yerçekiminden kaçmak için çok hızlı hareket etmemiz gerektiğinden roket geliştirmeye devam ediyoruz.
Ancak bir kara deliğin yerçekimi alanı o kadar güçlüdür ki, ışık bile ondan kaçamaz. Işığın bilinen en hızlı şey olduğunu düşünürsek, bunun ne kadar etkileyici olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Albert Einstein genel görelilik kuramı bize element ve kuvvetin evren üzerinde ilginç bir etkisi olduğunu söyler. Eleman ve güç, uzayı büker ve uzatır. Bir nesne ne kadar büyükse, etrafındaki boşluk o kadar genişler ve bükülür. Büyük bir nesne uzayda tıbbi bir vadi yaratır. Nesneler yaklaştığında bu vadiye düşerler.
Bu nedenle, bir kara delik de dahil olmak üzere herhangi bir büyük nesneye doğru bir şekilde yaklaştığınızda, ona karşı dürüst olursunuz. Işığın karadelikten kaçamamasının nedeni birebirdir. Kara deliğin oluşturduğu vadinin kenarları o kadar dik ki ışık dışarı çıkacak kadar hızlı hareket edemiyor. Bir kara deliğin yarattığı vadi, ona uzaktan yaklaştıkça dikleşir. Işığın kaçamayacağı kadar dikleştiği noktaya olay ufku denir.
Olay ufku bölgeleri sadece zaman yolcuları için değil, filozoflar için de ilgi çekicidir. Bu sınırlardaki olay, zamanın doğasını nasıl anladığımıza dair bazı soruları gündeme getiriyor.
Uzay uzadıkça zaman da uzar. Büyük bir nesnenin yanındaki saat, çok daha az kütleli bir nesnenin yanındaki saatten daha yavaş çalışacaktır. Eğer bir kara deliğin yakınındaysa bu durum çok daha uç noktalara taşınabilir.
Bu sayede kara delikler geleceğe yolculuk yapmak için kullanılabilir. Dünyanın geleceğine atlamak istiyorsanız, bir kara deliğin yanında kısa bir uçuş yaptıktan sonra Dünya’ya dönmeniz yeterli. Kara deliğin merkezine yeterince yaklaşırsanız, zamanınız yavaşlar, ancak olay ufkunu geçmediğiniz sürece yine de kaçabilirsiniz.
Geçmişe yolculuk söz konusu olduğunda, işler gerçekten ilginç hale geliyor. Bir kara delik, zamanı kendi etrafına saracak kadar büker. Bu doğal bir zaman makinesi yaratır. Fizikçilerin kapalı zaman eğrisi dediği şeye bir şekilde girebilseydiniz, kendinizi uzayda gelecekte başlayıp geçmişte biten bir yörüngede bulabilirdiniz.
Ancak bununla ilgili üç sorun var. İlk olarak, basitçe kara deliğin geçmişine geri dönebilirsiniz. Yani kara delik dinozorlar öldükten sonra ortaya çıktıysa, dinozorları görecek kadar geriye gidemezsin.
İkincisi, döngüye girmek için muhtemelen olay ufkunu geçmeniz gerekecek. Bu, geçmişte belirli bir zamanda döngüden çıkmak için olay ufkundan çıkmanız gerektiği anlamına gelir. Yani bu döngüden çıkmak, imkansız olduğundan oldukça emin olduğumuz bir şekilde. Işıktan daha hızlı hareket etmelisiniz.
Üçüncüsü ve muhtemelen en kötüsü, siz ve geminiz” Spagetti ” şeklinde tanımlanan bir olay olacaktır. Ne yazık ki, bu etkinlik adından da anlaşılacağı kadar iyi değil. Olay ufkunu geçerken spagetti çubuğu gibi gerileceksiniz. Aslında, muhtemelen o kadar ince esnersiniz ki Uzayda spiral çizen bir atom dizisi haline gelirsiniz.
Bu yüzden kara deliklerin zaman bükme özelliklerini düşünmek eğlenceli olsa da, yakın gelecekte dinozorları ziyaret etmek hayal dünyasında kalmak zorunda kalacak.