Haber

Netanyahu ile İsrail Ordusu Arasında Güven Krizi

İsrail medyası, Başbakan Binyamin Netanyahu ile İsrail ordusu arasında inanç krizi yaşandığını ve bu durumun Gazze savaşında ortak karar alınmasını zorlaştırdığını bildirdi.

Yediot Ahronot gazetesi, İsrailli siyasi ve askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze’ye kara operasyonu yaklaştıkça Hamas’ın elinde bulunan İsrailli esirler konusunda bir çıkmazla karşı karşıya olduğumuzu ve “hükümetin bu konuda anlaşmaya varmakta zorlandığını” yazdı. temel konular.”

İlgili Makaleler

Raporda, “Netanyahu’nun olup biten her şeyin (Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırıları) sorumluluğunun üst düzey İsrail ordu yetkililerine ait olduğuna inandığı ve onlara kızgın olduğu söyleniyor.” ifadelere yer verildi.

Haberde, Hamas’ın 20 Ekim’de 2 Amerikalı tutukluyu serbest bırakmasının ardından ABD’nin diğer tutuklular konusunda ilerleme kaydedilmesini istediği, bu nedenle ABD yönetiminin Gazze’ye yönelik kara operasyonunun ertelenmesi için İsrail’e baskı yaptığı belirtildi.

Gazetenin haberine göre ABD Lideri Joe Biden, “rehine meselesiyle ilgilenmenin, kara operasyonları da dahil olmak üzere diğer tüm eylemlerden öncelikli olduğuna” inanıyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari dün yaptığı açıklamada, “Siyasi iradenin kararı doğrultusunda bir sonraki aşamaya (kara operasyonu) geçeceğiz.” “Bu, İsrail ordusundaki üst düzey yetkililerin karar alma sorumluluğunu hükümete, özellikle de Başbakan’a devretmesinin bir yoludur.” değerlendirme yapıldı.

Haberde ayrıca, “Kara operasyonunun zamanlaması konusundaki tartışmaların yanı sıra, Netanyahu ile İsrail ordusu arasında güven krizinin ortaya çıktığına” dikkat çekilerek, bu krizin “İsrail’e verdiği büyük zararın yanı sıra başka bir zarara da yol açtığı” belirtildi. 7 Ekim’de.”

“Toplumda birlik var ama hükümetin ve ordunun tepesinde durum farklı.”

İsrail’in “etkili bir yönetiminin bulunmadığına” dikkat çekilen haberde şu tespitler paylaşıldı:

“Bu (kriz) savaşa odaklanmayı ve karar almayı zorlaştırıyor. İsrail’in artık misyonuna odaklanmış etkili bir liderliğe ihtiyacı var. Siyasi ve askeri yetkililerin açıklamalarına göre hükümet ana konularda uzlaşı kararları almakta zorlanıyor. gündemdeki konular.

Geçtiğimiz hafta Netanyahu, İsrail ordusunun ve Savunma Bakanı (Yoav) Gallant’ın tavsiyelerine rağmen kuzeyde (Lübnan sınırı) caydırıcı bir operasyon başlatılması kararını engelledi. Ancak Netanyahu bu iddiayı yalanladı. Tartışmanın merkezinde ABD’nin İsrail’in Lübnan’a yönelik caydırıcı bir saldırıdan kaçınması yönündeki talebi yer alıyordu. Amerikalılar talebe cömert bir askeri yardım paketi de ekledi; “Lübnan açıklarına iki uçak gemisi konuşlandırıldı ve Hizbullah’ın bir savaş başlatması halinde İsrail ordusuna destek sözü verildi.”

Haberde ayrıca “Gazze’deki savaş İsrail toplumunda geniş bir konsensüs yarattı ancak hükümet ve ordunun tepesinde durum farklı” yorumuna da yer verildi.

Öte yandan Haaretz gazetesinin dünkü haberinde, “Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim saldırısını tahmin edememenin sorumluluğundan kaçmaya ve bu sorumluluğu orduya yüklemeye çalışıyor.” eleştiri yer aldı.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.

Gazze’den İsrail’e binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar da Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek ele geçirdi.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi ve İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın olmak üzere 4 bin 700 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin baskınlarında 90’dan fazla Filistinlinin öldüğü belirtildi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 18 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail-Lübnan sınırında İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 24 Hizbullah üyesi ve aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

kizilcahamamajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu